În acest an localitatea noastră împlinește 440 de ani de existentă. Cu toate că unii istorici locali pe parcursul anilor au încercat să demonstreze ca prima atestare documentară a Topliței a fost foarte veche, aceste încercări nu pot fi susținute documentar, iar cea mai mare "surpriză", încăpățânarea, de a nu pomenii nimic de singurul document despre atestarea localității, atestare din 1567 și care se află în Arhivele Statului din Târgu Mureș. În următoarele rânduri nu despre dezvoltarea localității de a lungul vremii vreau să scriu, ci despre documentele de atestare susținute de unii istorici locali și despre viata celui care a întemeiat localitatea noastră.
După 1990 unii istorici locali au început "o cursă" pentru a demonstra prin diferite atestări, cât de veche este localitatea noastră. Astfel s-a vehiculat ideea, că în anul 1228 localitatea noastră exista căci cartea lui Marrio Ruffini, care a fost editată în 1942 pomenește de Mănăstirea Toplița. Culmea acestor istorici e că ei nu au luat în considerare că în respectiva carte se scria despre biserici și mănăstiri care aparțineau episcopiei din Oradea. Acei istorici nu s-au gândit că așezarea noastră este cam departe de Oradea, dar nici că în acea carte este pomenită Mănăstirea Toplița Carandului, localitate între Oradea și Arad care există și în prezent. A venit o perioadă când tot aceeași istorici au scris ca prima atestare documentară datează din anul 1332, fără nici un document palpabil. Mai mult pe data de 20. iunie 2002 când localitatea noastră a devenit municipiu, ministrul învățământului s-a luat după această dată, astfel el a declarat că Toplița există de 670 de ani, știre care a fost difuzată și pe postul național, TVR 1. După această atestare a urmat să fie vehiculat anul 1382 ca prima atestare documentară. Acum se bazau pe o hartă unde este consemnată și localitatea noastră, hartă care există la Muzeul din Miercurea Ciuc. Din păcate cei care de a lungul timpului au afirmat acest lucru nu s-au obosit să viziteze muzeul amintit căci astfel ei puteau afla că aici nu există nici o hartă din anul respectiv.
Citind documentul care consemnează în anul 1567 înființarea Topliței (se poate verifica la Arhivele Statului din Târgu Mureș), putem afla că Petrichevich Horvath Kozma căpitanul cetății Brâncovenești a înființat o localitate pe terenul lui Bánffy Pál cu denumirea de Taplocza. Aici Petrichevich a adus trei familii din Moldova cu scopul de a exploata pădurea din zonă. Aceste trei familii erau: Antal, Stoian și Zburcea, în total familiile respective erau compuse din 15 suflete. Ce știm despre cel care a înființat și a "botezat" localitatea noastră: strămoșii lui erau din Croația, Petrichevich Horvath Kozma s-a născut în anul 1523 în localitatea Zărand, cu timpul s-a stabilit la Comlod împreună cu sotia lui Borbala cu care a avut patru copii. La 30 de ani a ajuns căpitanul cetății din Brâncovenești, astfel în 1567 a înființat localitatea noastră dându-i denumirea de Taplocza, cuvânt care era de origine slavă și înseamnă apă caldă (termală) (această denumire a localității din 1660 a fost schimbată în Toplicza, deoarece se făceau multe confuzii cu localitatea Csík Taplocza – Toplița Ciuc). Cel care a înființat localitatea noastră ajunge căpitan principal al cetății Făgărașului, funcție ce o va deține între anii 1573-1588, după care ajunge prefectul Zărandului, dar tot din anul 1588 ajunge și judecătorul curții regale din Alba Iulia.
A decedat pe data de 7 februarie 1590 la Comlod, unde a fost și înmormântat, în biserica reformată. Familia are urmași și în prezent.